De Basset Hound ras informatie

De Basset Hound met zijn aantrekkelijke uiterlijk is een jacht hond met een groot uithoudingsvermogen, en dat uit zich ook in het karakter van de hond.

De Basset Hound is een meute hond, die graag  met zijn meute optrekt. In dit geval bent u met uw gezin de ‘meute’en is de Basset Hound daar een onderdeel van. Dat houdt in dat uw Basset Hound bij u wil zijn, het is geen hond die in de garage of bijkeuken gehouden kan worden. De Basset Hound is het gelukkigst als zijn mand bij u in de slaapkamer staat en hij samen met u de dagelijkse activiteiten onderneemt.

De Basset Hound lang alleen laten is voor hem een kwelling, hij zal dit ook zeker kenbaar maken door ‘ondeugendheden’ als loeien, een ongenoegen plas, of de vuilnisbak omtrekken. U als eigenaar zal dan boos worden, maar u bent gewaarschuwd! Als Basset Hound eigenaar bent u ook het beste af met een goed gevoel voor humor!

De Basset Hound heeft een totaal ander karakter als b.v, een Duitse Herder. Wilt u een hond die perfect luistert, neem dan geen Basset Hound. Dat wil niet zeggen dat de hond ‘dom’ is, integendeel hij overweegt om uit te voeren wat u vraagt. Tegen de Basset Hound schreeuwen of slaan heeft geen effect, hij zal eerder angstig worden of een defensieve houding naar u aannemen.  Het beste resultaat, krijgt u als u een vriendelijke toon heeft tegen de Basset Hound.

Ook met de dagelijkse wandelingen komt u voor verrassingen te staan! De ene Basset Hound is de andere niet, zo zijn er types bij waarbij u ‘onthaast’  en  de hond een kwartier bij elk takje staat. Of u heeft een exemplaar die een uur in het bos, bij lange na nog niet genoeg vindt. En het heerlijk vindt om even er vandoor te gaan achter een konijn of ree aan.

Welke type Basset Hound u ook heeft, de hond mag niet eerder grote stukken lopen als dat de hond 18 maanden is! En ook dan geldt ‘de wandelingen opbouwen’ niet in een keer een uur gaan lopen, u zou dan schade aan pezen, gewrichten en spieren kunnen veroorzaken.

De Basset Hound is in de regel een goede eter. Uit ervaring blijkt dat de Basset Hound het beste vers voer gevoerd kan worden. En ook zeker minimaal 2 maaltijden per dag nodig heeft. Een goed voedingsschema heeft hij echt nodig anders kan de hond een maag draaiing krijgen. Dit is een aandoening waarbij de maag zich vult met gas en de hond dit niet meer kwijt kan zodat de maag gaat kantelen. Dit is zeer ernstig en heeft meestal een dodelijke afloop. Tussen de maaltijden door is het dan ook verstandig om de hond een snack te geven die een laag calorie gehalte heeft, zodat de maag van de hond gevuld blijft. Ook niet na of voor het voeren, activiteiten ondernemen of wild spelen, maar even een uurtje rust voor en na het voeren.

Ook als de Basset Hound drinkt moet u er rekening mee houden dat er nog een flinke hoeveelheid water aan oren en lippen blijft ‘hangen’ de hond moet dan ook even afgedroogd worden wilt u uw spullen netjes houden en geen smet plekken bij de hond zijn kin of hals veroorzaken. En vanzelfsprekend zorgt u als eigenaar ervoor dat er ten alle tijden schoon drinkwater aanwezig is!

Bent u na het lezen van dit stukje in de overtuiging dat de Basset Hound bij u en uw gezin past, dan bent u van harte welkom bij NewDown Bassets!

 

Tekst: Gea van Eijk: copyright 2013

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *